Fysiotherapie Yerseke & Goes heeft ervaring in de volgende onderstaande vakgebieden:
Wat is fysiotherapie?
Fysiotherapie is een behandelmethode, bedoeld voor mensen met klachten aan gewrichten, spieren, zenuwen en banden. Kortom, alle klachten die betrekking hebben op het bewegen van uw lichaam.
Wat doet de fysiotherapeut?
De fysiotherapeut is de specialist in houding en bewegen. Deze specialist helpt bij het voorkomen, verhelpen of verminderen van uw lichamelijke klachten. Het doel van de fysiotherapeut is u zo snel mogelijk weer optimaal blijvend te laten bewegen.
Bij verminderde maar blijvende beperkingen zullen wij u leren hoe u hier zo goed mogelijk mee om kunt gaan.
Voor welke klachten is fysiotherapie geschikt?
Fysiotherapie kan een positieve bijdrage leveren bij klachten die betrekking hebben op de houding of het bewegen van uw lichaam. U kunt hierbij denken aan:
Bewegingsbeperking
Spierklachten
Gewrichtsklachten
Peesontstekingen
Bandenpijn
Artrose
Functiestoornissen aan het zenuwstelsel, bloedvaten, longen, hart en huid
Centraal neurologische aandoeningen, waaronder MS, CVA, TIA
Diabetes
Evenwichtsstoornissen
Vermoeidheidsverschijnselen of conditievermindering
Reuma
Sportletsel.
Wat is manuele therapie?
Manuele therapie is een behandelmethode die zich kenmerkt door gespecialiseerd onderzoek en behandeling van uw gewrichten, met name voor klachten aan de wervelkolom. Manuele therapie is een specialisatie die wordt uitgevoerd door een therapeut die na de opleiding fysiotherapie een 3 jarige-opleiding ‘Master of Science in de manuele therapie’ heeft afgerond.
De expertise van een manueel therapeut ligt dan ook bij de totale bewegingsmogelijkheden van het lichaam. Manuele therapie wordt vaak toegepast bij complexe aandoeningen of blessures die hun oorsprong elders hebben dan de plek van de pijn.
Door de gespecialiseerde opleiding is de therapeut uitstekend in staat om de oorzaak van complexe klachten op te sporen, te beoordelen en te behandelen. Na de behandeling zijn de effecten vaak direct merkbaar door de afname van pijn, maar vooral ook door de verbetering van uw bewegingsvrijheid.
Wat doet de manueel therapeut?
De manueel therapeut behandelt volgens specifiek manuele technieken met als doel het optimaliseren van uw houding en de bewegingsvrijheid van uw gewrichten. Deze specifieke manuele technieken bestaan onder andere uit:
Deze behandelmethode is veilig, zeer effectief en heeft direct voelbaar resultaat.
Voor welke klachten is manuele therapie geschikt?
Manuele therapie kan een positieve bijdrage leveren bij klachten die betrekking hebben op gewrichtsstoornissen. U kunt hierbij denken aan:
Hoofd- en nekpijn (Vaak in combinatie met een stijve boven rug.)
Nekpijn (Al dan niet uitstralend in de arm.)
Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
Heupklachten
Lage rugklachten (Ook als ze uitstralen naar het been.)
Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek
Kaakklachten (Soms in combinatie met nekklachten.)
Schouderklachten (Soms in combinatie met nekklachten.)
Pijn en stijfheid in de schouder (Frozen shoulder)
Tenniselleboog.
Wat is fasciale therapie?
Fascie is een bijzonder bindweefsel dat als een soort spinnenweb rond spieren, botten en gewrichten ligt. De fascie geeft bescherming, ondersteunt deze lichaamsdelen en geeft structuur aan het lichaam. In de huidige fysiotherapie worden alle spieren los van elkaar gezien. Iedere spier heeft zijn eigen functie. Bij fasciale therapie wordt gedacht in ketens: alle spieren, botten en gewrichten zijn in het lichaam met elkaar verbonden. Fasciale therapie bestaat uit een onderzoek wat zich niet alleen richt op de lokale pijn, maar uit een onderzoek waar de gehele spierketen wordt onderzocht.
Vroeger was er weinig bekend over het fasciale weefsel. Nu blijkt uit onderzoeken dat het fasciale weefsel sterker reageert op het neurologische stelsel dan op de spieren zelf. Dit komt door de vele sensoren die in het weefsel zitten. Op het zenuwgestel na is het fasciale weefsel de dominantste structuur in ons lichaam. Het is dan ook een logische aanname dat ook uit dit systeem klachten zouden kunnen ontstaan.
Wat doet de fasciaal therapeut?
Fasciale therapie is een behandelmethode waarbij de therapeut specifieke fasciale manuele technieken gebruikt om verklevingen in het bindweefsel los te maken. Deze technieken hebben een positief effect op de doorbloeding van dit weefsel en werking van het lymfesysteem. Deze technieken zijn in combinatie met andere behandelvormen erg effectief, met name voor chronische pijn patiënten en voor patiënten die eerdere operaties hebben ondergaan.
Voor welke klachten is fascie therapie geschikt?
Fasciale therapie kan een positieve bijdrage leveren bij klachten die veroorzaakt worden door een stoornis in het fasciale weefsel. U kunt hierbij denken aan:
Hoofd- en nekpijn
Nekpijn (Al dan niet uitstralend in de arm.)
Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn
Schouder, heup en knieklachten
Lage rugklachten (Ook als ze uitstralen naar het been.)
Spierpijn en spierkrachtverlies
Gewrichtsbeperking.
Wat is triggerpoint-therapie?
Triggerpoint-therapie is een behandelmethode waarbij zeer lokale verkrampingen in de spier - de triggerpoint - worden behandeld. De verkramping in de spier ontstaat door een tekort aan zuurstof en/of door een gebrek aan doorbloeding. Ook kunnen triggerpoints ontstaan door overbelasting, een verkeerde houding, stress, een val of ongeluk, te weinig beweging of een verkeerde voeding.
De triggerpoint is voelbaar als een lokale spierverharding of een gevoelige plaats in de spier die naast de lokale pijn ook vaak op andere plekken in het lichaam pijnklachten of uitstraling veroorzaakt. Triggerpoints ontstaan vaak op vaste plekken in de spieren, namelijk daar waar de zenuwen informatie naar de spier overbrengen.
Wat doet de triggerpoint-therapeut?
Door gerichte triggerpoint-technieken worden de spieren door de therapeut losgemaakt. Als deze klachten al een langere tijd aanwezig zijn, is deze behandelmethode in combinatie met dry needling of fasciale therapie uiterst effectief.
Voor welke klachten is triggerpoint-therapie geschikt?
Triggerpoint therapie kan een positieve bijdrage leveren bij klachten die veroorzaakt worden door lokale verkrampingen in de spieren (de triggerpoints). U kunt hierbij denken aan:
Hoofdpijn
Lage rugklachten
Tennis– of golfers elleboog
Langdurige overbelasting met als veelvoorkomend RSI en CANS
Overbelasting bij sporters
Beschadiging van weefsel zoals bij een meniscusletsel of een hernia
Langdurige afwezigheid van beweging, bijv. door gipsverband.
Wat is dry needling?
Dry needing is een behandelmethode die gebruikt wordt om (chronische) spierklachten te verminderen. Binnen de fysiotherapie is dit een specialisatie en wordt dit als aanvulling gebruikt bij fysio-, manuele- of fasciale therapie.
Een triggerpoint is een lokale spierverharding of gevoelige pijnlijke plek in de spier, die naast lokale pijn ook vaak op andere plekken in het lichaam pijnklachten of uitstralingen veroorzaakt. Een triggerpoint ontstaat door een zeer lokale verkramping in de spier. Deze verkramping in de spier ontstaat door een tekort aan zuurstof en of door een gebrek aan een goede doorbloeding. Door deze lokale verkramping kan de spier minder goed functioneren.
Dry needling is een behandeling waarbij een triggerpoint met een naaldje wordt aangeprikt, waardoor er een soort ‘ontlading in de spier’ wordt opgewekt. Dit is een onwillekeurige samentrekking van de spiervezels die ervoor zorgt dat de spier zich direct ontspant en weer kan herstellen. Pijn zal verminderen en de spierkracht en coördinatie van de spier neemt weer toe.
Wat doet de dry needling-therapeut?
De dry needling-therapeut zal door middel van milde druk op de spieren de triggerpoint opsporen. De triggerpoint wordt tussen twee vingers vastgezet en vervolgens brengt de therapeut het naaldje door de spier naar de triggerpoint toe.
Wanneer de naald de triggerpoint bereikt, reageert de spier met een ontlading, dit voelt als een soort schokje. De therapeut beweegt de naald heen en weer om zoveel mogelijk vezeltjes van de triggerpoint los te maken. Afhankelijk van welke spier en triggerpoint kan de ontlading van de triggerpoint soms als een pijnlijk schokje aanvoelen. Tevens kan bij het schokje de herkenbare uitstralende pijn voelbaar zijn.
Sommige patiënten worden tijdens de behandeling een beetje zweterig, misselijk of wat zweverig in het hoofd. Dit is van korte duur. Na de behandeling kan de spier nog wat pijnlijk of beurs aanvoelen. Dit gevoel duurt meestal hoogstens twee dagen. Als er met de naald een bloedvaatje wordt geraakt, kunnen er ook blauwe plekken ontstaan.
Voor welke klachten is dry needling geschikt?
Een dry needling behandeling kan een positieve bijdrage leveren bij patiënten die last hebben van (chronische) spierklachten. U kunt hierbij denken aan:
Hoofdpijn
Algemene spierklachten
Lage rug- en nekklachten
Overbelasting bij sporters
Psychologische factoren, zoals stress, depressie, ontrust en of vermoeidheid
Slaaptekort.
Wat is sportrevalidatie?
Sportrevalidatie bij Fysiotherapie Yerseke & Goes is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut een traject opstelt en behandelt voor het herstel van blessures bij (top)sporters. Het doel van deze sportrevalidatie is de belastbaarheid van het lichaam weer terugbrengen naar het ‘gewenste’ niveau, zodat de patiënt weer kan sporten als voorheen.
Soms is het oude niveau niet haalbaar door blijvende schade aan weefsel, echter is dan het streven om binnen de grenzen het hoogst haalbare niveau te bereiken. Voor iedere sporter wordt bij ons een individueel revalidatieplan opgesteld, afgestemd op de sport en de mogelijkheden van de patiënt om het hoogst mogelijke doel te bereiken.
Wat doet de sportrevalidatie therapeut?
De sportrevalidatie therapeut stelt voor u een individueel revalidatieplan op, waarbij een sportgerichte aanpak wordt gehanteerd. Dit plan wordt afgestemd op uw sport, uw mogelijkheden en individuele wensen. Voorafgaand onderzoekt de therapeut uw motoriek en analyseert de blessure die bij u is ontstaan. Uitkomsten hiervan worden meegenomen in het op te stellen behandelingsplan.
Verschillende behandelvormen behoren bij ons tot de mogelijkheden om te revalideren, denk hierbij aan oefenprogramma’s met of zonder gebruik van trainingsapparatuur, taping, braces, mobiliserende technieken, maar ook het opstellen van een alternatief trainingsschema – in overleg met de trainer van de sportvereniging - voor de sport die beoefend wordt.
De therapeut zal samen met u de meest geschikte behandelvorm uitkiezen en toepassen. Naast het behandelen van de blessure zal het traject ook gericht zijn op het voorkomen van de ontstane problematiek.
Voor welke klachten is sportrevalidatie geschikt?
Sportrevalidatie kan een positieve bijdrage leveren bij sporters of patiënten die last hebben van lichamelijke klachten bij het uitoefenen van de sport. Denk hierbij aan:
Sportblessures
Klachten waardoor je niet meer kunt sporten
Blessure preventie
Ook voor mensen die niet (meer) sporten kunnen wij volgens deze principes behandelen. Denk hierbij aan:
Mensen die door omstandigheden, zoals ziekte, de conditie weer willen opbouwen en spieren willen aansterken
Mensen die (langdurig) thuis hebben gezeten en weer aan het werk willen gaan.
Wat is orthopedische revalidatie?
Orthopedische revalidatie bij Fysiotherapie Yerseke & Goes is een behandelmethode waarbij de fysiotherapeut een traject opstelt en behandelt voor het herstel van patiënten na een operatie aan bijvoorbeeld de schouder, heup, knie, hernia, fracturen en overige aandoeningen.
Het doel van deze orthopedische revalidatie is de belastbaarheid van het lichaam weer terugbrengen naar het ‘gewenste’ niveau, zodat de patiënt weer kan functioneren als voorheen. Soms is het oude niveau niet haalbaar door blijvende schade aan weefsel, echter is het streven om binnen de grenzen het hoogst haalbare niveau te bereiken. Voor iedere patiënt wordt bij ons een individueel revalidatieplan opgesteld, afgestemd op de mogelijkheden van de patiënt om het hoogst mogelijke doel te bereiken.
Wat doet de orthopedische revalidatietherapeut?
De orthopedische revalidatietherapeut stelt voor u een individueel revalidatieplan op, waarbij vaak naast de behandeling in de kamer een trainingstherapie centraal staat. Na een individuele start is het mogelijk dat u in een behandelprogramma met verschillende andere cliënten tegelijk aan de slag gaat. In het behandelprogramma blijft u aan het eigen individuele revalidatieplan werken. Het behandelprogramma kent een duidelijke opbouw.
Door het volgen van dit traject, neemt de belastbaarheid van het lichaam toe, waardoor u in staat bent beter te functioneren met als gevolg dat uw zelfvertrouwen weer toeneemt. De therapeut zorgt voor het contact en de afstemming over het best passende behandelprogramma met uw specialist. De therapeut zorgt voor verslaglegging voor controles en heeft - indien nodig - contact met uw specialist.
Voor welke klachten is orthopedische revalidatie geschikt?
Orthopedische revalidatie kan een positieve bijdrage leveren bij patiënten die last hebben van lichamelijke klachten die zijn ontstaan door operaties. Denk hierbij aan:
Nieuwe knie operatie
Nieuwe heup operatie
Schouder operatie
Hernia operatie
Meniscus operatie
Status na fracturen (botbreuken).
Wat is Footbalance steunzolen?
Footbalance steunzolen bij Fysiotherapie Yerseke & Goes is een uniek concept waarbij één manuele behandeling door onze therapeut met één behandeling door de Footbalance-expert wordt gecombineerd. Door de manuele behandeling worden eventuele disfuncties in het lichaam verholpen, waardoor het lichaam in optimale stand staat om de Footbalance-steunzolen aan te meten en te maken.
We hebben diverse types steunzolen. Afhankelijk van de bevindingen van de therapeut en Footbalance-expert, worden de juiste type Footbalance-steunzolen geadviseerd. Alle Footbalance-steunzolen zijn uiterst dun. Door vernieuwde technieken en het thermoplastische element in de voetboog van de steunzolen, blijft de voet zijn natuurlijke functie behouden.
Wat doen de manueel therapeut en de Footbalance-expert in deze gecombineerde behandeling?
De manueel therapeut analyseert binnen 30 minuten het gehele lichaam, verhelpt eventuele disfuncties en adviseert wel of geen Footbalance-steunzolen eventueel in combinatie met een behandelmethode. Na dit onderzoek kunt u direct door na de Footbalance-expert, waar binnen 30 minuten de steunzolen voor u via onderstaande stappen worden gemaakt:
1. De voeten worden geanalyseerd op de podoscope in combinatie met het maken van voet en achillespees foto’s. Dit verslag met foto’s wordt naar u gemaild. De steunzolen worden ondertussen verwarmd in de oven van de podoscope.
2. De verwarmde steunzolen worden individueel aan beide voeten op het daarvoor bestemde kussen gevormd. Het kussen zorgt ervoor dat de voeten in de neutraal positie komen te staan.
3. Ter controle voert de Footbalance Expert een kleine krachttest bij u uit om de gemaakte steunzolen te controleren.
Voor welke klachten zijn Footbalance steunzolen geschikt?
Uw voeten zijn het fundament van uw hele lichaam. Pijnlijke gewrichten van voeten, knieën, heupen en/of rug komen vaak door een incorrecte stand van de voeten.
Footbalance steunzolen kunnen daarom een positieve bijdrage leveren bij patiënten die last hebben van de volgende klachten:
Klachten aan de voet, enkelgewricht, kniegewricht, heupgewricht, bekken en lage rug
Pijnlijke en/of stijve voeten, benen billen en rug
Slijmbeursontsteking aan de heup
Achillespeesklachten
Pijnklachten tijdens het sporten
Pijnklachten aan de onderste extremiteit bij langdurig staan of lopen.
Wat is medische fitness?
Medische Fitness bij Fysiotherapie Yerseke & Goes staat voor verantwoord bewegen, kennis en voor deskundige begeleiding tijdens de fitness. Deze fitness heeft als doel de belastbaarheid van de cliënt te herstellen, te bevorderen en te onderhouden. Het verminderen van pijnklachten, verbeteren van de algehele conditie, het versterken van uw hart- en longconditie kunnen bij Fysiotherapie Yerseke & Goes mogelijke doelen van u zijn.
Tijdens de Medische Fitness zal u met of zonder apparatuur uw belastbaarheid trainen. Ons revolutionaire fitnessapparatuur ‘Het BIOCIRCUIT van Technogym’ is zeer geschikt voor het trainen van medische doeleinden. De weerstand in de toestellen is namelijk uniek: de BIODRIVE. Dit systeem is oorspronkelijk ontwikkeld voor NASA. Om astronauten in de ruimte de voordelen van krachttraining te laten ervaren. Met het BIOCIRCUIT hebt u de mogelijkheid om de excentrische training (negatieve herhalingen) met meer weerstand te doen dan de concentrische training. Een ander voordeel van de BIODRIVE is de elastische weerstand die kan worden nagebootst. Deze is als een viscosisteitsweerstand. Het is dan net alsof u onder water beweegt.
Door deze unieke medische fitnessapparatuur krijgt uw lichaam effectievere trainingsprikkels en zullen uw doelen sneller dan bij reguliere fitness worden behaald. Medische Fitness wordt toegepast in kleine groepen van maximaal 8 personen en is geschikt voor jong en oud!
Wat doet de medische fitnessinstructeur?
Door middel van een intakegesprek gaan we op zoek naar uw haalbare doelen. Tevens worden beperkingen in kaart gebracht die van invloed zijn op de uitvoering van het trainingsprogramma. Vervolgens wordt er bij u een beginmeting uitgevoerd. Op basis van deze gegevens wordt een verantwoord trainingsprogramma op uw individuele belastbaarheid gemaakt om uw persoonlijke doelen te bereiken.
De instructeur loopt samen met u alle toestellen af en bepaalt per toestel de voor uw passende instellingen en weerstand. Iedere instelling en weerstand wordt opgeslagen op uw eigen digitale account. Als u aan uw training begint, logt u met uw persoonlijke account bij het basisstation – de Unity Slef Console – in. Het basisstation vertelt u welk toestel u in welke volgorde die dag zal gebruiken. Als u arriveert bij het toestel, zal het toestel zich automatisch naar uw persoonlijke instellingen en weerstand instellen.
Na elke oefening wordt u doorverwezen naar de volgende oefening. Op deze manier kunt u veilig en effectief trainen. Tijdens de oefeningen krijgt u aanwijzingen via een scherm dat aangesloten op het toestel zit. Het is net alsof u een digitale personal trainer hebt, die u helpt om het beste uit uw training te halen. Tevens corrigeert het toestel u als u de oefening niet goed uitvoert. Uiteraard blijft u trainen onder begeleiding van de fysiotherapeut of medisch fitness specialist.
Voor wie is Medische Fitness geschikt?
Medische Fitness is geschikt voor:
Jong en oud
Het verminderen van pijnklachten
Sportrevalidatie
Orthopedische revalidatie
Verbeteren van uw conditie, coördinatie, humeur
Vergroten van uw uithoudingsvermogen en spierkracht
Versterken van uw stabiliteit
Versterken van uw hart- en longconditie
Verlagen van uw lichaamsgewicht en/of vetpercentage
Vergroten van uw zelfvertrouwen
Stressbeheersing en zelfmanagement
Re-integratie traject
Mensen die graag onder begeleiding willen trainen
Mensen die een extra steuntje in de rug kunnen gebruiken, omdat zij tijdens het sporten het snel aan motivatie ontbreekt.
Een bijkomend voordeel van het BIOCIRCUIT is dat u onze software kunt verbinden met andere data en tools op uw computer, tablet, mobiele telefoon of smartwatch in de MyWellness Cloud / MyWellness app van Technogym. Op deze manier creëert u één grote leefstijlervaring, waarbij u al uw activiteiten en vooruitgangen inzichtelijk maakt.
Met behulp van de beschikbare evidentie hebben wij een behandelprotocol opgesteld voor de revalidatie van patiënten die besmet zijn geweest met het coronavirus (COVID-19).
De eerste patiënten zijn virusvrij
De eerste patiënten zijn inmiddels weer virusvrij, maar dat wil niet zeggen dat ze volledig hersteld en dus ook klachtenvrij zijn. Een ziekteperiode of ziekenhuisopname kan door (langdurige) inactiviteit een hoop lichamelijke klachten veroorzaken. Wij realiseren ons dat het voor deze mensen uitermate belangrijk is om weer optimaal te kunnen participeren in de maatschappij. Fysiotherapie kan een belangrijke rol spelen in het revalidatieproces. Hoe eerder de revalidatie gestart kan worden, hoe groter de kans op volledig herstel.
Wetenschappelijk behandelprotocol
Aan de hand van de informatie die op dit moment beschikbaar is, hebben wij een behandelprotocol, opgesteld. Dit protocol is gericht op de revalidatiefase na een (COVID-19) ziekenhuis- en/of IC opname én voor patiënten die thuis in isolatie hebben moeten uitzieken na besmetting van het coronavirus. Binnen dit protocol ligt het accent op ademhalingstechnieken, spierkracht- en conditietraining.
Een revalidatie met 3 fasen
Ons behandelprotocol bestaat uit 3 fases: de behandelfase, de revalidatiefase en de afsluiting / nazorgfase. In de behandelfase zal de therapie met name bestaan uit het activeren van het zelf herstellend vermogen en ademhalingstechnieken. Zo kunnen er voorwaarden worden geschept om daarna in de praktijk te kunnen gaan trainen. Deze behandelfase kan direct – na verwijzing van de huisarts of specialist - opgestart worden.
Tijdens de revalidatiefase zal voornamelijk in de praktijk aan spierkracht en conditie gewerkt worden. Aan de hand van een aantal testen wordt er een maatwerk programma opgesteld.
Bij de afsluiting en nazorgfase is het van belang dat de patiënt zelf in staat is om zijn herstel verder vorm te geven en een actieve levensstijl verder voort te zetten.
Wat is EPTE?
Epte staat voor ‘Echogeleide Percutane Therapeutische Elektrolyse’ en is een nieuwe behandelmethode speciaal voor de behandeling van chronische en reactieve klachten aan pezen, spieren en slijmbeurzen.
Voor welke klachten is EPTE geschikt?
EPTE is zeer geschikt voor chronische klachten aan spieren, pezen en slijmbeurzen. U kunt hierbij denken aan:
Wat doet de EPTE therapeut?
Wanneer de therapeut ontstoken of overbelast weefsel aan pezen, spieren of slijmbeurzen heeft vastgesteld via echografische beeldvorming kan EPTE als behandelmethode worden ingezet.
Onder echogeleiding zal de therapeut op de plaats van de ontsteking of overbelasting een dunne naald inbrengen. De naald is vergelijkbaar met een naald die wordt gebruikt bij accupunctuur en dry needling. Deze naald zal een aantal tellen stroom geleiden, precies in het probleem gebied, de degeneratieve zone.
Een degeneratieve zone doet niet mee in de mechanotransductie van de pees en is a-functioneel. Dit houdt in dat een trainingsprikkel hier niet aankomt en zal er dus ook geen verbetering optreden tijdens het trainen. Door de behandeling met Epte electrolyse herstelt deze degeneratieve zone op een dusdanige manier dat een aangeboden trainingsprikkel daarna wél het beoogde resultaat heeft en de belasting opgebouwd kan worden.
De lage intensiteit electrische stroom zet meerdere processen in gang die leiden tot weefselherstel. Zo wordt de bloedcirculatie verbeterd en wijzigt de PH-waarde van zuur naar neutraal. Beide reacties stimuleren aanmaak van nieuw weefsel op de plek waar nodig is.